Σεπτέμβριος 2019

Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες στη γεννητική και περί την πρωκτική περιοχή. Οφείλονται στον ιό HPV και μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και προσβάλλει εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου. Οι περιοχές που εμφανίζονται είναι το πέος, το όσχεο, η βουβωνική περιοχή και η περιπρωκτική χώρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας και η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικροί όγκοι που μοιάζουν με κρεατοελιά, δηλαδή θυλωματώδεις σχηματισμοί στην περιοχή του πέους, του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του ορθού κ.ά. Μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Το μέγεθός τους ποικίλει, ενώ μπορεί να φτάσει από το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας μέχρι και 12 εκ, στις περιπτώσεις γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων. Σε αρχικό στάδιο μπορεί να νιώσεις φαγούρα ή αίσθημα καύσου, ενώ σε επόμενο στάδιο μέχρι και αιμορραγία από τις δερματικές βλάβες. Συνήθως πόνος δεν παρατηρείται. Τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν έως τον κόλπο, την ουρήθρα και εσωτερικά του πρωκτού.

Τρόποι θεραπείας

Οι θεραπείες που υπάρχουν κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το ποιος τις εφαρμόζει.

Δηλαδή υπάρχουν οι θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο από το γιατρό και αυτές που θα πρέπει να εφαρμόσεις εσύ μόνος σου, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού φυσικά. Να θυμάσαι ότι οι θεραπείες δεν στοχεύουν στην εκρίζωση της λοίμωξης από τον HPV από τον οργανισμό, καθώς αυτό δεν είναι εφικτό.

Ο στόχος των θεραπειών είναι η αφαίρεση των κονδυλωμάτων.

Κρυοθεραπεία:

Δρα νεκρώνοντας την επιδερμίδα και το χόριο και προκαλώντας θρόμβωση των αγγείων μέσω της χρήσης υγρού αζώτου, το οποίο εφαρμόζεται πάνω στις βλάβες.

Τριχλωροοξεϊκό οξύ:

Εφαρμόζεται πάνω στη βλάβη και προκαλεί κυτταρική νέκρωση. Συνήθως εφαρμόζεται σε μικρές βλάβες. Δεν ενδείκνυται ως μέθοδος θεραπείας σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης της ασθενούς.

Χειρουργική αφαίρεση:

Συνήθως εφαρμόζεται όταν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα σε μέγεθος. Πραγματοποιείται στο χειρουργείο με τοπική ή γενική αναισθησία.

Διαθερμοπηξία:

Μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων μέσω ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν τα κονδυλώματα εκτείνονται σε μεγάλη επιφάνεια ίσως χρειαστεί να γίνει γενική αναισθησία για να εφαρμοστεί η μέθοδος.

Laser:

Χρησιμοποιείται το laser διοξειδίου του άνθρακα ( CO2 ) για την εξάχνωση των βλαβών. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται απόξεση για να απομακρυνθούν. Η μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία και εξαλείφονται γρήγορα και ανώδυνα όλες οι βλάβες, χωρίς να αφήνει σημάδια και ουλές. Με τη διαδικασία αυτή ελέγχεται εις βάθος το μέγεθος της καταστροφής και απομακρύνονται οι βλάβες από την αρχή τους, ώστε να μην επεκταθούν και εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός. Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από έμπειρους ιατρούς. Το κόστος του είναι υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, αλλά έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Να θυμάσαι ότι ακόμη και μετά από την εφαρμογή θεραπείας εξακολουθείς να μεταφέρεις τον ιό και να τον μεταδίδεις σε άλλους ανθρώπους, αν και σε μικρότερο βαθμό, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα προφυλάξεις.

Φεβρουάριος 2019

Χαρτογράφιση σπιλών

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), επανέρχεται το θέμα του μελανώματος που παγκοσμίως είναι ο 7ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες και 6ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τους άνδρες. Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς και κάθε χρόνο 4-5 άτομα ανά 100.000 νοσούν από καρκίνο του δέρματος.

Πώς μπορεί όμως κανείς να διακρίνει ένα καρκίνωμα του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα;

Πέντε χαρακτηριστικά είναι αυτά τα οποία θα προδώσουν έναν ύποπτο σπίλο:
•(Ασυμμετρία)
Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.
•Borders (Όρια)
Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.
Colour (Χρώμα)
Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.
Diameter (Διάμετρος)
Εάν ο σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών είναι ένας ύποπτος σπίλος.
Evolving (Εξέλιξη)
Μελετούμε και την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του,  ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.

Αιτίες τριχόπτωσης

Ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 60-100 τρίχες καθημερινά. Αν όμως διαπιστώσετε ότι υπερβαίνετε κατά πολύ αυτό τον αριθμό, δείτε μερικές βασικές αιτίες τριχόπτωσης που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε:

Υπερβολικό styling

Η υπερβολική χρήση εργαλείων styling (πιστολάκι, σίδερο κλπ.) και τα χημικά που περιέχουν οι βαφές φθείρουν τα μαλλιά σας. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι φθοράς είναι το σπάσιμο των τριχών.

Αποφεύγετε τις βαφές, χρησιμοποιείτε ήπια σαμπουάν χωρίς θειικό άλας, τα οποία καθαρίζουν τα μαλλιά χωρίς να τα αφυδατώνουν, αραιώστε τη χρήση εργαλείων με θερμότητα και μην πιάνετε τα μαλλιά σας σε πολύ σφιχτή κοτσίδα, προκειμένου να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια τριχών, τόσο στο κεφάλι, όσο και σε άλλα σημεία, όπως τα φρύδια. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί φυσιολογικά, αναστατώνει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των τριχών. Το αποτέλεσμα είναι οι τρίχες που χάνονται να μην αναπληρώνονται.

Η αντιμετώπιση της πάθησης μέσω φαρμακευτικής αγωγής συνήθως συνοδεύεται από επαναφορά των μαλλιών σε φυσιολογική κατάσταση. Είναι επίσης χρήσιμο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το άπαχο κοτόπουλο, το ελληνικό γιαούρτι και τα καρύδια.

 

Υπερβολικό στρες

Το έντονο στρες προκαλεί τη διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών και στη συνέχεια την πτώση τους. Τα μαλλιά μεγαλώνουν σε επαναλαμβανόμενους κύκλους. Η φάση της ενεργούς ανάπτυξης διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Στη συνέχεια ακολουθούν 3 μήνες χωρίς μεταβολές και ακολούθως τα μαλλιά πέφτουν από το κεφάλι.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τρίχες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του κύκλου ανάπτυξης και πτώσης. Έτσι η πτώση των μαλλιών δεν γίνεται αντιληπτή. Όμως σε περιπτώσεις που βιώνουμε έντονο στρες πολύ ψηλού βαθμού, υπολογίζεται ότι μέχρι 70% των μαλλιών μπορεί να εισέλθουν πρόωρα στη φάση ανάπαυσης χωρίς μεταβολές που ονομάζεται τελογενές στάδιο. Τρεις μήνες αργότερα, τα μαλλιά αυτά αρχίζουν να πέφτουν προκαλώντας σημαντική τριχόπτωση που γίνεται αντιληπτή (τελογενής πτώση).

Το «κλειδί» για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση είναι η διαχείριση του στρες, για την οποία καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή αιτία απώλειας μαλλιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι 45% των νέων μητέρων, παρουσιάζουν κάποιο βαθμό απώλειας μαλλιών λόγω του στρες που συνοδεύει τη γέννηση ενός παιδιού.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μαλλιά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και πάλι 3-4 μήνες μετά τον τοκετό.

 

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με ενδείξεις υπερανδρογοναιμίας, όπως αυτές που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση αλωπεκίας. Αυτό συμβαίνει διότι οι ωοθήκες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων και κυρίως τεστοστερόνης, σε ποσοστό που δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως ο οργανισμός. Αυτή η αδυναμία επιδρά δυνητικά στα τριχοθυλάκια.

Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η αύξηση του βάρους, η σοβαρή ακμή, οι ανωμαλίες περιόδου, η κατάθλιψη και η υπερβολική τριχοφυΐα. Η θεραπεία της πάθησης θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των μαλλιών.

Ιανουάριος 2019

Λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής

Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να μολυνθεί εάν μύκητες ή βακτήρια εισέλθουν στο τριχωτό της κεφαλής μέσω των θυλάκων της τρίχας ή του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη. Η βλάβη του δέρματος μπορεί να οφείλεται σε κοινές παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ των λοιμώξεων, αν και προκαλούν ερυθρότητα, φαγούρα και μερικές φορές πύον . Η αναγνώριση των διαφορών μπορεί να βοηθήσει   να πάρουμε τη σωστή θεραπεία. Η εφαρμογή ειδικών κρεμων  ή αλοιφων  ή η χρήση φαρμακευτικού σαμπουάν μπορεί συνήθως να εκκαθαρίσει τις μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής.

Μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής.

Τριχοφυτία

Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί μια δακτυλοειδή σήμανση στο δέρμα. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής

Φωλικοειδίτιδα

Τα μαλλιά στο σώμα και το τριχωτό της κεφαλής μεγαλώνουν από τους θύλακες των τριχών. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο δέρμα μέσω θυλακίων τριχών, προκαλώντας μια λοίμωξη που ονομάζεται θυλακίτιδα

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει μια μυκητιασική λοίμωξη στο τριχωτό της κεφαλής που προκαλείται από έναν μύκητα που βρίσκεται στο περιβάλλον. Ένα παράδειγμα είναι η μαστρομύκωση, μια σπάνια λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες που βρίσκονται στο έδαφος.

  • Ο μύκητας μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω σπασμένου δέρματος, όπως σε περίπτωση κοπής ή δέρματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :φουσκάλες ή έλκη στο δέρμα ,ερυθρότητα,πόνος, ζεστασιά γύρω από τη μόλυνση
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
  • Αυτή η κοινή κατάσταση του δέρματος προκαλεί ξηρό, απολεπιστικό δέρμα
  • Σε ενήλικες, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία της πιτυρίδας.

Πώς να χειριστείτε την πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι μια κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλεί εμφάνιση νιφάδων του δέρματος. Συνήθως συνοδεύεται από φαγούρα. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο .

Δεν σχετίζεται με την κακή υγιεινή, αλλά μπορεί να είναι πιο εμφανής  εάν ένα άτομο δεν πλένει ή βουρτσίζει συχνά τα μαλλιά. Η πιτυρίδα μπορεί να είναι ενοχλητική και δύσκολη για θεραπεία της , αλλά υπάρχει βοήθεια.

Mερικά βασικά που πρέπει να γνωρίζεται για την πιτυρίδα.

  • Η πιτυρίδα είναι μια κοινή πάθηση, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά και δύσκολη στην θεραπεία της. Δεν σχετίζεται με την υγιεινή, αλλά το πλύσιμο και το βούρτσισμα των μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των παλαιών νιφάδων του δέρματος.
  • Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ύπαρξη ορισμένων δερματικών ή ιατρικών καταστάσεων και τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων για τα μαλλιά. Διάφορες θεραπείες είναι διαθέσιμες , αλλά πιο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να δουν δερματολόγο.
  • Η θεραπεία στοχεύει να σταματήσει την πιτυρίδα επιβραδύνοντας την αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος ή εξουδετερώνοντας την παραγωγή ζύμης που μπορεί να είναι η αιτία.
  • Η στρατηγική θα εξαρτηθεί από την ηλικία του ασθενούς και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα μέσα που μπορούν να βοηθήσουν όπως:
  • Διαχείριση άγχους: το άγχος μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα σε μερικούς ανθρώπους, οπότε η καλύτερη διαχείριση του μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.
  • Σαμπουάν πιο συχνά:αν έχετε λιπαρά μαλλιά, το πλύσιμο καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει,

Το φως του ήλιου: μια μικρή έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να είναι χρήσιμη,

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Κρυολιπόλυση

Tι είναι η κρυολιπόλυση;
Η κρυολιπόλυση αποτελεί ένα νέο επαναστατικό σύστημα μη επεμβατικής λιπογλυπτικής, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε maximum 3 συνεδρίες. Στοχεύει στη μείωση του τοπικού περιττού υποδόριου λίπους με τη βοήθεια του ελεγχόμενου ψύχους από τα «δύσκολα» σημεία του σώματος που δεν ανταποκρίνονται στις δίαιτες και στη γυμναστική, όπως τα «ψωμάκια» και η κοιλιά.

Πώς δρα η κρυολιπόλυση;
Οι ομάδες των λιποκυττάρωντης θεραπευόμενης περιοχής όταν εκτίθενται σε ελεγχόμενη χαμηλή θερμοκρασία μειώνονται, χωρίς να βλάπτονται οι γύρω ιστοί (δέρμα, αγγεία, νεύρα, μύες, κτλ). Τα νεκρά λιποκύτταρα στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω της φυσικής μεταβολικής διαδικασίας. Έτσι επιτυγχάνουμε τη φυσική απομάκρυνση μέρους των λιπαποθηκών από τα «επίμαχα» σημεία.

Πώς γίνεται η εφαρμογή;
Κατά τη θεραπεία εφαρμόζονται στην περιοχή 1 ή 2 κεφαλές αναρρόφησης (ανάλογα την έκταση της περιοχής) οι οποίες ψύχουν το υποδόριο λίπος για περίπου μία ώρα. Η διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και ανώδυνη.
Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;
Κάθε θεραπευόμενη περιοχή χρειάζεται έως 3 συνεδρίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συχνότητα των συνεδριών είναι κάθε 45 περίπου ημέρες.

Πόσο άμεσα είναι τα αποτελέσματα;
Το αποτέλεσμα επέρχεται προοδευτικά και αρχίζει να γίνεται ορατό τις πρώτες 15 με 30 μέρες από την πρώτη συνεδρία.

Υπάρχουν παρενέργειες; Απαιτείται χρόνος ανάρρωσης;
Βάσει ερευνών η κρυολιπόλυση αποτελεί ασφαλή μη επεμβατική μέθοδο μείωσης τοπικού λίπους, χωρίς παρενέργειες. Επίσης, δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης. Μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ραδιοσυχνότητες

Ενδείξεις και πλεονεκτήματα θεραπείας με ραδιοσυχνότητες:
• Δραστική μείωση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους
• Η μόνη λύση στη σκληρή και επώδυνη κυτταρίτιδα
• Αποτελέσματα Facelift
• Σύσφιξη δέρματος ακόμα και στα παραδοσιακά «δύσκολα» σημεία του σώματος όπως τα μπράτσα, η κοιλιά, έσω επιφάνεια μηρών κ.ά.
• Μη επεμβατική μέθοδος, χωρίς χρόνο αποκατάστασης
• Ορατά αποτελέσματα από την πρώτη συνεδρία που διαρκούν
• Ασφάλεια

Πώς δρουν οι ραδιοσυχνότητες;
Κατά τη διαδικασία θερμαίνονται οι ιστοί – στόχοι στα θερμοθεραπευτικά όρια χρησιμοποιώντας ποικιλία κεφαλών μονοπολικών και πολυπολικών ραδιοσυχνοτήτων για την εξειδικευμένη θεραπεία κάθε περιοχής προσώπου και σώματος.

• Lifting προσώπου και λαιμού
• Λείανση ρυτίδων και καταπολέμηση μαύρων κύκλων
• Μείωση διπλοσάγονου
• Μείωση πόντων και κυτταρίτιδας στα μπράτσα
• Αντιμετώπιση όλων των σταδίων και τύπων της κυτταρίτιδας σε κοιλιά, γλουτούς, μηρούς.
• Σύσφιξη δέρματος σε χέρια, κοιλιά, μηρούς, γλουτούς, περιοχή άνω γονάτου και έσω μηρών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Γιατί σας προτείνουμε Δερμοκαλλυντικά

Τα τελευταία χρόνια τα δερμοκαλλυντικά έχουν καταλάβει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Εξασφαλίζουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, μέγιστη ασφάλεια και υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας.

Είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία παρασκευάζονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της σύγχρονης βιομηχανίας καλλυντικών και συνοδεύονται από εμπεριστατωμένες μελέτες.

Η υποαλλεργικότητα, η ανοχή και η ασφάλεια που παρέχουν στον καταναλωτή στηρίζεται σε αυστηρότατους κλινικούς ελέγχους (test in vivo και in vitro, δηλαδή ελέγχους σε περιβάλλον εργαστηρίου αλλά και σε συνθήκες καθημερινότητας, εκτός εργαστηρίου), υπό την επίβλεψη ειδικών.

Τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα απευθύνονται ακόμα και στις πιο δύσκολες επιδερμίδες, με ευαισθησία και δυσανεξία.

Τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. όσον αφορά στις επικίνδυνες ή αμφισβητούμενες ουσίες, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα  στην επιδερμίδα.

Στην συσκευασία υποχρεωτικά αναγράφονται όλα τα συστατικά τους. Λόγω της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους συνταγογραφούνται και συστήνονται από δερματολόγους.

Μελαχρωματικές κηλίδες – πανάδες

Πρόληψη – θεραπεία
Η αιτία της εμφάνισης διαταραχών της μελάχρωσης (πανάδες, κηλίδες, εφηλίδες) κυρίως μετά την ηλικία των 30 ετών, προκύπτει από τη συνολική
έκθεση που έχει υποστεί στον ήλιο κάθε τύπος δέρματος.

Οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα εξαφανίζονται αρχικά, για να γίνουν όμως με το πέρασμα των χρόνων μόνιμες δημιουργώντας ένα σοβαρό αισθητικό θέμα.

Η πρόληψη γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιηλιακού τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι στο πρόσωπο και το σώμα.

Η θεραπεία γίνεται με ειδικές αποχρωματιστικές κρέμες που συνταγογραφεί ο δερματολόγος και οι οποίες εφαρμόζονται στο δέρμα το βράδυ ούτως ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Οι κρέμες αυτές περιέχουν ουσίες όπως κοχικό οξύ, βιταμίνη C, υδροκικόνη και άλλα συστατικά.

Για πιο άμεση και δραστική θεραπεία η εφαρμογή γίνεται σε δερματολογικό ιατρείο παράλληλα με τη χρήση peeling, μεσοθεραπείας, laser – ανάλογα με την περίπτωση.

Για τις κηλίδες οι οποίες έχουν μεγάλη χρωματική αντίθεση με το γύρω δέρμα, ιδανική είναι η αντιμετώπιση με laser.
Μετά τη θεραπεία υπάρχουν εφελκίδες (κρούστες) τις οποίες προστατεύουμε από τον ήλιο. Οι εφελκίδες αυτές επουλώνονται μέσα σε 10 έως 15 ημέρες.
Τη διαδικασία επούλωσης ενισχύουμε με ειδικές κρέμες.