Ονυχομυκητίαση

                                 
Οι μύκητες νυχιών είναι μία λοίμωξη που συχνά προσβάλλει τα νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (δερματόφυτα και βλαστομύκητες). Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προσβάλλουν όλα τα μέρη του νυχιού, όπως τη μήτρα, την κοίτη, καθώς και το ίδιο το νύχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα και το σχήμα του νυχιού και συχνά να παραμορφώνεται. Σαν νόσος η ονυχομυκητίαση δεν απειλεί τη γενικότερη υγεία μας, αλλά αν παραμεληθεί, προκαλούνται έντονες βλάβες στα νύχια.
Μπορούν να εξαπλωθούν και στα διπλανά νύχια ή να συνδυαστούν και με γενίκευση της μυκητίασης στο δέρμα των ποδιών και των χεριών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών που αναζητούν λύση για τους μύκητες των νυχιών, καθώς η επίπτωση της μυκητίασης των νυχιών αυξάνεται πολύ κατά τους μήνες αυτούς. Η ζέστη, η εφίδρωση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την επαφή με το νερό στη θάλασσα, την άμμο ή την πισίνα ευνοούν την εξάπλωση των μυκήτων των νυχιών.
Η παθογένεια των μυκήτων των νυχιών ποικίλλει, ανάλογα με τη μορφή της μυκητίασης των νυχιών. Το πιο σύνηθες είναι ο μύκητας του νυχιού να έχει προέλθει από επέκτασή του από το δέρμα της παλάμης. Στη συνέχεια αυτός εισέρχεται κάτω από το νύχι και προκαλεί τη συνηθέστερη μορφή μυκητίασης νυχιών που ονομάζεται υπονύχια ονυχομυκητίαση. Σε άλλες περιπτώσεις ο μύκητας νυχιού προσβάλλει απευθείας το σώμα του νυχιού χωρίς να έχει μετακινηθεί από το παρακείμενο δέρμα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ο μύκητας νυχιού προσβάλλει το νύχι προερχόμενος από το δέρμα της ράχης του χεριού.

Η ονυχομυκητίαση  μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από ονυχομυκητίαση σε σύγκριση με τις γυναίκες. Στους ηλικιωμένους δε οι ονυχομυκητιάσεις είναι πολύ συχνότερες. Η συχνότητα της ονυχομυκητίασης κυμαίνεται από 2-13% του γενικού πληθυσμού.
Η ονυχομυκητίαση αποτελεί το 50% όλων των παθήσεων των νυχιών. Πιο συχνά προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Το 30% των ασθενών που εμφανίζουν ονυχομυκητίαση έχουν και κάποιας μορφής μυκητίαση στο δέρμα τους. Γενικά η συχνότητα της ονυχομυκητίασης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, καθώς και η αύξηση του μέσου όρου ζωής. . Το ποσοστό των ονυχομυκητιάσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών είναι μόλις 2,6%, ενώ σε υπερήλικες είναι 90%.

Η μυκητίαση νυχιών κατατάσσεται σε 5 κατηγορίες ανάλογα με την κλινική τους εικόνα:

 • Η άπω περιφερική υπονύχιοςονυχομυκητίαση είναι η μυκητίαση των νυχιών που ξεκινάει από το ελεύθερο άκρο του νυχιού.
 • Η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίασηείναι η μυκητίαση των νυχιών που οδηγεί σε λευκωπό χρώμα όλη την επιφάνεια του νυχιού.
 • Η εγγύς υπονύχιος ονυχομυκητίασηείναι μυκητίαση νυχιού που ξεκινά από πιο το κοντινό προς το δέρμα τμήμα του νυχιού.
 • Η ενδονύχια ονυχομυκητίασηείναι μυκητίαση νυχιών που ξεκινά από το εσωτερικό τμήμα του νυχιού που εφάπτεται στην κοίτη του νυχιού.
 • Τέλος, η καντιντιασική ονυχομυκητίασηείναι μυκητίαση νυχιού που οφείλεται σε στελέχη του μύκητα Candida και είναι πολύ συνηθισμένη μορφή μυκητίασης νυχιών. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι πέρα από το νύχι, προσβάλλεται και το δέρμα γύρω από αυτό με αποτέλεσμα να είναι κόκκινο και οιδηματώδες.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν συνδυασμό των πιο πάνω μορφών ονυχομυκητίασης. Η πιο προχωρημένη μορφή μυκητίασης νυχιών είναι η ολική δυστροφική ονυχομυκητίαση.

Οποιαδήποτε από τις πέντε κατηγορίες ονυχομυκητίασης μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη μορφή ολικής δυστροφίας του νυχιού αν δεν υποβληθεί σε θεραπεία και παραμεληθεί.

Τα συμπτώματα μυκήτων στους όνυχες μπορούν να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Ο ίδιος μύκητας νυχιού μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα και να εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.
Αρχικά τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών αφορούν στην εμφάνιση και μόνο του νυχιού χωρίς πόνο ή ενόχληση στον ασθενή.
Τα κυριότερα συμπτώματα μυκήτων νυχιών είναι η πάχυνση του νυχιού, η αλλαγή του χρώματός αυτού, η δυσμορφία και η αποκόλληση του νυχιού από την κοίτη του.
Το νύχι μπορεί να εμφανίσει χρώμα κιτρινωπό, καφετί έως και πρασινωπό ή μαύρο. Καθώς προχωρά η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών συνίστανται σε πόνο, δυσχέρεια στη βάδιση, στην ορθοστασία και στην άσκηση, καθώς και σε υπαισθησία ή παραισθησία στα πόδια.
Σε πολλούς ασθενείς τα απλά αυτά συμπτώματα μυκήτων νυχιών μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές και προσωπικές σχέσεις και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Θεραπεία ονυχομυκητίασης

Η θεραπεία ονυχομυκητίασης πρέπει να γίνεται από ειδικό δερματολόγο.

Θεραπεία με τοπικά σκευάσματα:
Πολλοί ασθενείς προτιμούν την τοπική θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών. Η τοπική θεραπεία είναι ιδανική για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στην χρήση φαρμάκων από το στόμα.
Απαιτούν τη σωστή συμμόρφωση του ασθενούς καθώς η θεραπεία θα πρέπει να είναι πολύμηνη. Η τοπική θεραπεία μυκήτων νυχιών θα πρέπει να γίνεται πάνω στο νύχι και το γύρω δέρμα.

Θεραπεία με φάρμακα από το στόμα:
Τα φάρμακα από το στόμα είναι πολύ αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων. Οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων θεραπείας μυκήτων νυχιών είναι η κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη και φλουκοναζόλη.
Ανεπιθύμητες ενέργειες θεραπείας μυκήτων νυχιών με φάρμακα είναι η αύξηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, καθώς τα φάρμακα αυτά μεταβολίζονται στο συκώτι.

Θεραπεία με laser:
Η θεραπεία μυκήτων νυχιών με laser είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία, καθώς αποστειρώνεται ο μύκητας με φυσικό τρόπο. Το φως του λέιζερ είναι μυκητοκτόνο και εκριζώνει τους μύκητες χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πρόκειται για μία γρήγορη, εύκολη, ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία μυκήτων νυχιών.

Πέραν των παραπάνω όμως ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με :

·διατήρηση στεγνών χεριών και ποδιών
·όχι υπερβολικό πλύσιμο
·χρήση ατομικών πετσετών
·όχι γυμνά πόδια σε πισίνες & άμμο
·ατομικά εργαλεία σε μανικιούρ – πεντικιούρ.

Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας  Δείτε τι είπαν για εμάς

  Δεν έχω λόγια, απλά ότι καλύτερο για οποιαδήποτε είδους δερματολογική και αιθητική κατάσταση.


  Λάουρα Ταμέτου

  Χρυσάνθη Γαμβρούλια
  5
  2018-06-13T15:38:09+00:00

  Λάουρα Ταμέτου

  Δεν έχω λόγια, απλά ότι καλύτερο για οποιαδήποτε είδους δερματολογική και αιθητική κατάσταση.

  Σας ευχαριστώ πολυ και σας συγχαίρω για τις άψογες υπηρεσίες σας.


  Ιωάννα Καλμανέρη

  Χρυσάνθη Γαμβρούλια
  5
  2018-06-13T16:07:41+00:00

  Ιωάννα Καλμανέρη

  Σας ευχαριστώ πολυ και σας συγχαίρω για τις άψογες υπηρεσίες σας.

  Έχω μείνει πραγματικά άναυδος από το αποτέλεσμα από την laser απορίχωση. Εξαιρετική επαγγελματίες και πολύ ξεχωριστός χώρος. Πολύ γρήγορη και ποιτική εξυπηρέτηση.  Θα ξαναέρθω ΣΙΓΟΥΡΑ για να κάνω κι άλλες αισθητικές θεραπείες στο άμεσο μέλλον, σας εμπιστεύομαι απόλυτα.


  Γιάννης Καραμέκης

  Χρυσάνθη Γαμβρούλια
  5
  2018-06-13T15:32:42+00:00

  Γιάννης Καραμέκης

  Έχω μείνει πραγματικά άναυδος από το αποτέλεσμα από την laser απορίχωση. Εξαιρετική επαγγελματίες και πολύ ξεχωριστός χώρος. Πολύ γρήγορη και ποιτική εξυπηρέτηση.  Θα ξαναέρθω ΣΙΓΟΥΡΑ για να κάνω κι άλλες αισθητικές θεραπείες στο άμεσο μέλλον, σας εμπιστεύομαι απόλυτα.

  Είχα μια συνεδρία αποτρίχωσης το περασμένο καλοκαίρι όταν ήρθα για διακοπές. Του χρόνου θα ξαναέρθω σίγουρα. Απίστευτη εξυπηρέτηση!!


  Λάζαρος Ιολάκης

  Χρυσάνθη Γαμβρούλια
  5
  2018-06-13T16:11:36+00:00

  Λάζαρος Ιολάκης

  Είχα μια συνεδρία αποτρίχωσης το περασμένο καλοκαίρι όταν ήρθα για διακοπές. Του χρόνου θα ξαναέρθω σίγουρα. Απίστευτη εξυπηρέτηση!!
  5
  4
  Χρυσάνθη Γαμβρούλια