Κονδυλώματα

                                                                 Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα HPV είναι επάρματα υποστρόγγυλα σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας με εικόνα επιφάνειας κουνουπιδιού (οξυτενή κονδυλώμτα) μέχρι μέγεθος κερασιού. Πρόκειται για το πιο σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και υπολογίζεται ότι το 75% του πληθυσμού έχει μολυνθεί με κάποια μορφή του ιού .Ένα μικρό ποσοστό ανδρών και γυναικών που έχουν τον ιό, θα εμφανίσουν κονδυλώματα. Υπάρχουν πάνω από 120 τύποι ιών, κάποιοι από τους οποίους ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Συμπτώματα
Συνήθως είναι σιωπηλά, όταν όμως είναι πολλαπλά μπορεί να δημιουργήσουν αίσθημα καύσου ή ελαφρύ κνησμό.

Σε ποιο μέρος των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται;
Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στο βλεννογόνο του κόλπου και πιο σπάνια στον τράχηλο της μήτρας.
Στους άνδρες πολύ συχνά στη βάση του πέους (λόγω τριβής στη βάλανο), στην ουρήθρα, στο εφήβαιο και στον πρωκτό.

Τι διαδικασία ακολουθούμε όταν υπάρχει υποψία για κονδυλώματα;
Εάν υπάρχει υποψία ότι έχουμε κονδυλώματα είναι σημαντικό να γίνει αμέσως μία επίσκεψη στον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο όπου θα ξεκινήσει η ενημέρωση θεραπείας και προστασίας που είναι και από τα πιο σημαντικά.
Επειδή ο ιός HPV μεταδίδεται πολύ εύκολα, είναι σημαντικό να γίνεται ενημέρωση και των ερωτικών συντρόφων γιατί θα πρέπει και αυτοί να ελεγχθούν.

Ποιοι οι τρόποι μετάδοσης του ιού;
Απαιτείται άμεση επαφή ή τριβή με το δέρμα ή το βλεννογόνο για να γίνει διείσδυση του ιού και πιο συγκεκριμένα μικροτραυματισμοί ώστε να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο. Γι’ αυτό, η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) είναι ο πιο συχνός δρόμος μετάδοσης για του ιούς HPV καθώς και η τριβή της γεννητικής περιοχής με τα γεννητικά όργανα ή με μολυσμένα ερωτικά βοηθήματα.
Το ποσοστό σεξουαλικής μετάδοσης αγγίζει το 60-70% ενώ η χρήση προφυλακτικού περιορίζει τον κίνδυνο κατά 70% περίπου.

Πότε κόλλησα και από ποιόν;
Οι αλλοιώσεις που εμφανίζονται στο επιθήλιο είναι υποκλινικές και δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή.
Οι υποκλινικές αλλοιώσεις μένουν για μήνες, χρόνια ή δια βίου στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και τις περιπρωκτικής περιοχής.
Επομένως η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί δεν το γνωρίζουν ούτε μπορούν να ξέρουν πότε έγινε η μόλυνση. Η ανεύρεση της μόλυνσης από HPV δηλώνει ότι κάποιος μολύνθηκε σε κάποια περίοδο της ζωής του χωρίς όμως να γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε και από ποιόν.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που καθορίζει αποτελεσματικά την εξέλιξη της μόλυνσης σε ενεργό μορφή (οξυτενή κονδυλώματα) με παρουσία φλεγμονής ή σε λανθάνουσα μορφή για πολλά χρόνια.

Μεταδίδονται με στοματογεννητική επαφή;
Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, μπορούν να μεταδοθούν στη στοματογεννητική περιοχή κυρίως λόγω αμυχών και τραυματισμού του βλεννογόνου.

Εάν μολυνθώ από HPV θα δημιουργηθούν αλλοιώσεις;

Όχι πάντοτε.
Η εκδήλωση ή όχι φλεγμονής και η ένταση αυτής θα εξαρτηθεί από δύο (2) παράγοντες:

  1. την ιογόνο δράση του συγκεκριμένου ιού π.χ. HPV 16 και 18 που είναι οι πιο επιθετικοί και ενοχοποιούνται για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας καθώς και την ποσότητα του ιϊκού φορτίου.
  2. την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στην επίθεση των HPV. Η ανοσολογική απάντηση όταν είναι ισχυρή δεν επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού αυτόνομα.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε τη λανθάνουσα κατάσταση όπως και οι μικρές ποσότητες των HPV οι οποίες δεν μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Διάγνωση κονδυλωμάτων: 
Συνήθως με μία απλή κλινική εξέταση στους άνδρες και στις γυναίκες:

  1. κολποσκόπηση με ή χωρίς βιοψία
  2. τεστ ΠΑΠ
  3.  HPV DNA
  4.  PCR

Ο ιατρός αρχίζει με κλινική εξέταση και μετά αποφασίζει ποιες εξετάσεις πρόκειται να γίνουν.
Η αναζήτηση HPV με μοριακές τεχνικές γίνεται σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Στις μικρότερες ηλικίες λόγω ισχυρού ανοσοποιητικού δεν έχει λόγο η αναζήτηση HPV.
Στις ηλικίες αυτές ο προληπτικός έλεγχος ρουτίνας γίνεται μόνο με το τεστ ΠΑΠ. Αν όμως υπάρχει υποψία για προ-καρκινική αλλοίωση στην κολποσκόπηση γίνεται και βιοψία. Είναι σημαντική η πρόληψη και η διάγνωση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων και σε αυτό η διάγνωση του δερματολόγου είναι πολύ σημαντική.

Θεραπεία:
Η θεραπεία είναι επεμβατική κυρίως και τοπική. Αφορά την αφαίρεση και την καταστροφή του ιστού που φλεγμαίνει (βλάβες).
Ο ιός παραμένει στο επιθήλιο του γεννητικού συστήματος για χρόνια ή για πάντα και εδώ παρεμβαίνει το ανοσοποιητικό για να καταστείλει τη φλεγμονή. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι αλλοιώσεις που προκλήθηκαν από τον HPV (ειδικά τα οξυτενή κονδυλώματα) να υποτροπιάζουν μετά από θεραπεία.
Οι υποτροπές είναι πιο συχνές το πρώτο εξάμηνο. Απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία και επεμβατική (laser, κρυοπηξία, διαθερμοπηξία κ.ά.). Οι υποτροπές είναι συχνές όταν δεν γίνεται αποτελεσματική θεραπεία. Συνήθως απαιτείται ένα εξάμηνο για να μπορέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την ιογενή δράση των HPV. Αποφεύγουμε το στρες, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Όταν υπάρχουν εντοπισμένες βλάβες στην περιοχή του εφηβαίου αποφεύγουμε το ξύρισμα και πάντοτε απαιτείται η χρήση προφυλακτικών.

Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται συνδυαστικές θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η εμπειρία και η τεχνική εδώ έχει τον πρώτο λόγο.

Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας



    Εξαιρετική φροντίδα με πάντα επαγγελματική προσέγγιση.

    Ιασων Πελαγίδης

    Δεν έχω λόγια. Ποτέ ξανά σε άλλον δερματολόγο!

    Μαρία Δασκέση

    Ένα μεγάλο μπράβο για την επαγγελματικότητα που δείχνετε κάθε μέρα.

    Γιάννης Λαστής

    Απλά η καλύτερη.

    Ευγενία Καπατσινού