Χημικό Peeling
Τι είναι το χημικό peeling;
Είναι η διαδικασία αφαίρεσης της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος που έχει καταστραφεί, χρησιμοποιώντας ένα χημικό διάλυμα. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να παράξει το δέρμα καινούρια επιδερμίδα, καλύτερης υφής. Ταυτόχρονα, υπάρχει διέγερση του δέρματος για να παραχθεί περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.
Ενδείξεις χημικού peeling
Το χημικό peeling ενδείκνυται για άτομα που έχουν κηλίδες, ρυτίδες, ουλές και πανάδες στο πρόσωπο καθώς και για όσους έχουν ακμή ή χρωματική ανομοιογένεια στο δέρμα (δυσχρωμία). Ο στόχος του είναι να απομακρυνθούν ουλές ή σημεία της γήρανσης καθώς επίσης να ανανεωθεί η επιδερμίδα. Να σημειωθεί ότι το χημικό peeling μπορεί να απαλύνει τις ουλές του προσώπου που οφείλονται στην ακμή ή ακόμα και να ελέγξει την ακμή.
Η χημική ουσία χρησιμοποιείται για να βελτιώσει και να λειάνει την υφή του δέρματος αφαιρώντας τις κατεστραμμένες εξωτερικές στοιβάδες. Το χημικό peeling δεν γίνεται μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα λόγου χάρη στο ντεκολτέ και την πλάτη.
Πόσοι τύποι χημικού peeling υπάρχουν;
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος το οποίο προκαλούν στην επιδερμίδα:
· επιφανειακός τύπος
· μέτριος
· βαθύς
Τα μέτρια peeling είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα.
Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;
Τα χημικά peeling πραγματοποιούνται είτε σε μία μόνο συνεδρία (με σχετικά έντονο ερεθισμό), είτε σε περισσότερες συνεδρίες (λιγότερος ερεθισμός), με αποτέλεσμα σχεδόν ίδιο με αυτό που έχει ένα βαθύ peeling. Τα βαθιά peeling γίνονται σε ειδικές περιπτώσεις, συνήθως για να αντιμετωπιστούν ουλές, βαθιές ρυτίδες, σημάδια από ακμή και δυσχρωμίες.
Πρέπει πάντως να γνωρίζετε ότι η χημική ουσία, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, προκαλεί επιφανειακό χημικό έγκαυμα ελεγχόμενου βάθους, που καταλήγει σε απόπτωση μιας λεπτής επιφανειακής στιβάδας στο δέρμα.
Μαζί της απομακρύνονται οι δυσχρωμίες, τα γεροντικά στίγματα, οι πανάδες, οι λεπτές κυρίως ρυτίδες, οι ουλές που προκαλεί η ακμή, οι μικρές μετατραυματικές ουλές και η γηρασμένη, άχρωμη επιδερμίδα.
Σε ποιους αντενδείκνυται;
Η διαδικασία αυτή δεν συνιστάται σε :
- λοιμώξεις
- κάποια ενεργό νόσο του δέρματος
- τραυματισμένο δέρμα
- ηλιακά εγκαύματα
- ενεργό ιό του απλού έρπητα με πληγές
- θηλάζουσες ή κυοφορούσες περιπτώσεις
- ψωρίαση, έκζεμα ή δερματίτιδα
- χρήση προιόντων με ρετινόλη(τις τελευταίες 48 ώρες)
- χρήση προϊόντων που περιέχουν ασκορβικό οξύ (τις τελευταίες 48 ώρες)
- προϊόντα λεύκανσης του δέρματος (τις τελευταίες 48 ώρες)
- προϊόντα με βάση τα οξέα (τις τελευταίες 48 ώρες)