Μυρμηγκιές
Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηγκίες) είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV). Πάνω από 70 είδη HPV ιών έχουν ενοχοποιηθεί για μυρμηγκιές. Πιστεύεται ότι συγκεκριμένοι τύποι ιών προκαλούν μυρμηγκιές σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Οι μυρμηγκιές, αν και καλοήθεις, προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να πονάνε ή και να αιμορραγούν, ενώ εάν εντοπίζονται στα πόδια, μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση.
Ο εν λόγω ιός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι μυρμηγκιές, δηλ. καλοήθη εξογκώματα με μορφή κουνουπιδιού.
Οι μυρμηγκιές είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή. Τα παιδιά και τα άτομα νεαρής ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα από μυρμηγκιές, λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού συστήματος.
Βέβαια δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία.
Μυρμηγκιές συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο. Εντούτοις, από μυρμηγκιές μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Πιο συχνή είναι η εμφάνισή τους το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης υποδημάτων και την αυξημένη επαφή με το νερό που καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο στην επίθεση του ιού. Η αντιμετώπιση μυρμηγκιών θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την μορφή τους, την εντόπισή τους και την ηλικία του ασθενούς.
Αντιμετώπιση μυρμηγκιών
Μια από τις μεθόδους αντιμετώπισης των μυρμηγκιών είναι το laser CO2 που καταστρέφει πλήρως την βλάβη ακόμη και σε μία μόνο συνεδρία.
Στην κλινική μας η αντιμετώπιση μυρμηγκιών γίνεται κυρίως με laser, καθώς έχει τα μικρότερα ποσοστά υποτροπών.
Βέβαια, μπορεί να επιτευχθεί και με κρυοθεραπεία, όπου χρησιμοποιείται υγρό άζωτο. Η διαθερμοπηξία ως μέθοδος αντιμετώπισης μυρμηγκιών δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής, καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερο τραύμα και ουλή.
Η αντιμετώπιση μυρμηγκιών με καυστικές ουσίες και ρετινοειδή αντενδείκνυται στα παιδιά. Θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός σε μεθόδους αντιμετώπισης μυρμηγκιών που προσφέρονται από μη γιατρούς γιατί έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.
Η αντιμετώπιση μυρμηγκιών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον δερματολόγο.